KAMBODJA

Marianne Stattin Lundin arbetar i Kambodja med att undersöka nya samarbetspartners för Erikshjälpen samt att bygga upp ett lokalkontor för Erikshjälpen i Phnom Penh.

Bror Lundin undervisar i Gamla Testamentet på Phnom Penh Bible School som är en 4-årig pastorsutbildning. Han undervisar också i en kvällskurs i Biblisk Hebreiska för några utländska biståndsarbetare.


Barn är gåvor vi får och är skapade till att skyddas och stödjas av sina föräldrar och andra vuxna. Vi uppfyller detta uppdrag som vuxna på ett dåligt sätt och därför får många barn lida. Det är grunden till att Erikshjälpen vill bidra till att barn som inte får detta, som det ser ut idag, kan få det genom specifika insatser. Därför finns vi i Kambodja. Vi jobbar med och genom andra organisationer som alltid finns på plats.

Vad görs då?

En av organisationerna har både kontaktnät och kontaktkort med telefonnummer som delats ut till många, och som både vuxna och barn använder för att få kontakt och hjälp när ett barn till exempel blivit sexuellt utnyttjat. Är det ett behov? Tyvärr ett stort behov och antalet som hör av sig bara växer. Hur kan vuxna förgripa sig så mot ett barn? Vi skulle ju skydda dem!

”Jourtelefonen ringer. Saron svarar. En ung kvinna har försvunnit och nu befarar föräldrarna att hon förts utomlands av människohandlare. Några dagar tidigare har en liten flicka våldtagits av en sextioårig granne. ”

Ett annat sätt är att hjälpa barn och unga som blivit skickade till barnhem för att deras föräldrar är för fattiga eller någon av dem dött. De låter ju som omsorg eller? Men inte skapades väl barn för att växa upp med mest barn! Dessa barn har många känslomässiga smärtor och sår, att bli övergiven av familj och släkt sätter spår. Inte är livets svårigheter lösta genom att man får en utbildning och viss föda. När de måste lämna barnhemmet för sin ålder eller att det stängs så är man ensam i världen. Ett lätt byte för den som vill utnyttja och det finns gott om sådana. Genom vårt arbete får de stöd i grupper och hjälp att få kontakt med släktingar. Barn som växer upp på barnhem är rädda för vad som händer den dag de ska stå på egna ben. Utan egna kontakter med samhället blir världen utanför skrämmande, samtidigt som många barn utsätts för misshandel och övergrepp även innanför vissa barnhems väggar.

”Srei Lea vet inte hur länge hon kan bo kvar på barnhemmet. Något flyttdatum har hon inte fått men tanken på att lämna den kända barnhemsvärlden har länge skrämt henne. Vem ska hon kunna lita på? Hur ska hon hitta jobb och var ska hon bo?
–Tack vare den klubb som vi fått hjälp att starta på barnhemmet är jag inte så rädd längre. Vi får träning och vi pratar om framtiden. Det har gjort mig starkare. Nu vågar jag planera för framtiden och jag börjar vänja mig vid tanken på att en dag flytta ut.”

Är man fattig och inte har mat till sin familj vad gör man då? Vi arbetar med att ge dem kunskap om hur man kan hantera den lilla inkomst man får när de får tillgång till smålån (microkrediter). De får också kunskap om hur de kan få ett bättre resultat i tex djuruppfödning och odling i liten skala. Även här får föräldrarna lära sig hur de kan uppmuntra sina barn och stödja dem i stället för att skicka iväg dem till ett barnhem.

Mrs Lap Than, 42 år, är en frånskild kvinna med 5 barn. Hon är en flitig och aktiv kvinna på sitt jordbruks område. Than är en bonde som odlar majs och några andra grödor på sin 1 hektar jordbruksmark. Hennes man lämnade henne och gifte sig med en annan kvinna. Alla hennes barn är skolbarn. De hjälper till på fältet när de är fria från skolan.

”Innan jag fick lånet, levde vi på min förtjänst  genom att sälja nudelsoppa, men verksamheten blev inte fruktbar, bara tillräckligt för att täcka den dagliga födan.”

”Efter att ha hört om möjligheten till lånet fick jag en idé att starta verksamhet som lantbrukare på min ej uppodlade jordbruksmark. Det första lånet använde jag för att rensa mitt område, köpa utsäde och gödningsmedel att odla majs på min 1 hektar jordbruksmark. Sedan odlar jag lite i taget för att säkerställa att jag kan sälja det kontinuerligt. Majs är mycket vanligt och lönsamt. Odlingstiden är bara två och en halv månad tills man få skörda. De största utmaningarna är insekter och klimatförändringar (för varmt, för kallt och översvämningar).”

Than behöver inte oroa sig över hur hon ska kunna sälja sin majs eftersom uppköpare kommer till henne i byn och ett visst antal majs kokas och säljs till folket i byn.

Läs gärna mer om arbetet i Kambodja i Erikshjälpens tidning den finns på denna länk: www.erikshjalpen.se/omerikshjalpen/tidning. Det senaste numret, 1 - 2012 (direktlänk), handlar till största delen om Kambodja.

Många hälsningar och önskan om Guds välsignelse till er alla från
Marianne o Bror

Marianne samtalar med bybor.

Marianne samtalar med bybor.


Utbildning i grönsaksodling.

Moget risfält
Moget risfält

Utbildning i grisuppfödning. Mäter grisens mage.
Utbildning i grisuppfödning. Mäter grisens mage.

Utbildning i tillredning av näringsriktig grismat.
Utbildning i tillredning av näringsriktig grismat.

Barn på landsbygden.
Barn på landsbygden.

Skolklass.
Skolklass.

Smålån till korgtillverkning.
Smålån till korgtillverkning.

Även barnen hjälper till.
Även barnen hjälper till.

Från Brors hebreiska undervisning.
Från Brors hebreiska undervisning.

Information på engelska

Information på arabiska